fredag 28. juni 2013

Brev

Museet har over 7000 brev som ble sendt til og fra norske emigranter. Brevene er klassifisert i henhold til avsender, år og sted for mottak. Mange av disse brevene ble skrevet av norske emigranter som bor i Amerika, dokumentere hverdagen. Brevene er enten originaler eller kopier. Den eldste opprinnelige brevet er fra 1857.

Bernhard H. Berntsen Collection



Bernhard H. Berntsen Collection



Bernhard H. Berntsen Collection

Den norske Amerikalinje (Norwegian America Line) utstillingen

"All hands on deck!"

Den Norske Amerikalinje utstillingen feirer historien til selskapet, folk som reiser fra Norge til Amerika og omvendt og forskjellene mellom standard og første klasse reise.




Entrance to the Oslofjord exhibit


NAL sailor, AKA Leif Arne Holen cut out



















Leif Arne Holen, av Norsk Utvandrermuseum, donerte sin "hytte" og alt i det som det var da han jobbet for den norske America Line, inkludert fotografier, uniform, pyntegjenstander, plakater og en risikabel kalender.

Leif Arne Holen in his cabin 2013




















En del av utstillingen er dedikert til Oslofjorden, et skip som møtte det ender utenfor kysten av Newcastle Upon Tyne, England under andre verdenskrig. Det er vraket lurer fortsatt på bunnen av elven Tyne.


Oslofjord model and life jackets preserved from the ship

Vintage reise: her er et eksempel på de "Norwegian America Line" poser for mannskapet og en samling av vakre badebukser, lue bokser og kofferter (nå svært fasjonable igjen!). Museet har mange eksempler på høy og lav kvalitet badebukser og saker, alle representerer utflyttere som forlot, og ofte tilbake til Norge.


Vintage badebukser, lue bokser og kofferter

"Norwegian America Line" bags











torsdag 27. juni 2013

Sons of Norway Hamar Lodge. Møtested og tid: Norsk Utvandrermuseum Møtetid: 2. mandag i måneden - kl. 19:00


Etablert 31.05.1991


 Formålsparagrafer 

a.)  Å fremme interessen for norsk emigrasjonshistorie til Nord-Amerika, samt interessen  for dagens Norsk-Amerikanske samfunn.

b.)  Å tilføre organisasjonens medlemmer  i Nord-Amerika informasjon om, og kontakt med dagens Norge ved å gjennomføre felles aktiviteter mellom Distrikt 8 (Norge) og de øvrige distrikter.

c.)  Å aktivt søke kontakt med nordmenn og norskættede som bor i USA og Canada, eller som har flyttet tilbake til Norge og informere om organisasjonens og Distrikt 8s hensikt, formål og aktiviteter.

d.)  Å aktivt hjelpe medlemmer som ønsker å reise til og i våre 3 land.

e.)  Å tilrettelegge ungdoms- og sportsreiser og kulturutvekslings-programmer mellom Distrikt 8 og de øvrige distrikter.



Lars Hollosgt. 16,  2318 Hamar
Etablert 31-05-1991
Møtested: Norsk Utvandrermuseum, Ottestad
Møtetid: 2. mandag i måneden - kl 19.00
Kontingent: Hovedmedlem kr 350,- Ektefelle kr 250,- og SNYC kr 175,-  
Org.nr.: 984487843

Stiftet 31-05-1991






Alle velkommen til å tilbe ved Utvandrer Kirken - Søndag 7 Juli 11:00am



Vi trenger din hjelp! - Leet Skolehuset

Leet skolehuset 1902

Leet skolehuset sto i nærheten av den lille byen Letcher i South Dakota. Eieren donerte det til Norsk Utvandrermuseum. Det ble bygget i 1882 og er et typisk ett-roms skolehus fra den tiden, bygget som fådelt skole for en spredt befolkning. Huset er lagret ved museet og vil bli satt opp ved første anledning. Museet har bygget grunnlaget for skolen huset, men nå trenger støtte fra donasjoner, for å bidra til å gjenoppbygge og restaurere skolen huset som det var i Amerika!


Utenfor visningen av skulehuset


Inne i skolebygningen

Så langt vi har reist nok penger til å bygge grunnmuren (der museet skal stå). Vi trenger å heve 500,000 NOK ($ 81,830). Med din hjelp vil vi være i stand til å konstruere huset og bruke den til å utdanne barn gjennom strålende kulturelle skolesekken ordningen. Foreløpig leksjoner blir undervist av direktøren inne i museet (som vist nedenfor mye av interiøret i skolen har blitt satt opp som en utstilling og utdanning anlegget).

Hvis du ønsker å gjøre en donasjon kontakte museet! Klikk ** HER ** e-post til museet.



Fotografier av den nåværende skolen huset utstillingen og utdanning anlegget.





Nedenfor er et bilde av den grunnmuren som vi har på plass for skolehuset.


grunnlaget på plass for at skulehuset


Den kulturelle skulesekken

tirsdag 25. juni 2013

Farvel Sagafjord (Saga Rose), 2009

Skip medlemmer i Stavanger, farvel til Saga Rose
I 2009 Sagafjord ble sendt til Kina for å bli skrotet. Noen av mannskapet, inkludert museer Leif Arne Holen farvel til Saga Rose, som er det laget det er endelig turen til Stavanger.
"Vemodig var kanskje det uttrykket som ble brukt mest da 15 av «Sagafjord»s tidligere mannskaper fikk komme om bord for å ta farvel med den gamle Amerikabåten.
Leif Arne Holen mønstret på som 17-åring da båten var ny i 1965, og er i liket med de andre stolt over sin fortid om bord.– Det var noe spesielt, det å være i Amerikalinjen. Det var liksom kremen når man jobbet til sjøs, sier Holen."

"Ring my bell" Leif Arne Holen tries to steal the ships bell on camera





mandag 24. juni 2013

Bernhard H. Berntsen

Gå til Vigelandsparken, Oslo


Bernhard Hilmar Berntsen ble født utenfor Oslo i 1900 og utvandret til USA i 1919, til Chicago. I 1924 begynte som jernarbeider i bygg- og anleggs-industrien  Fire år senere etter han hadde giftet seg, flyttet han til New York hvor han bodde og arbeidet som jernarbeider til han ble pensjonist i 1965.

Berntsen begynte også som kunstmaler i Chicago og fortsatte med det etter at han flyttet til New York. Han hadde aldri fått en formell kunstutdannelse; men i 1933 vant han et stipend for å studere ved ”The Art Students’ League”. Gjennom kontakter der fikk han stille ut på kjente gallerier, noe som gjorde han kjent i byens kunstnermiljø. Salg av hans malerier ga også et kjærkommet inntekt supplement under ”de harde 30-årene”.

Berntsen ble etter hvert såpass kjent at han vurderte å slutte som jernarbeider og heller leve av kunsten sin. Imidlertid valgte han å fortsette som jernarbeider. Likevel holdt han frem med å male. Hans malerier ble som oftest stilt ut i det norske miljøet i Brooklyn, på ”The Norwegian Art and Craft Club”, og spesielt på ”Leif Eriksson kafeen”.

Hans verker faller inn i tre perioder med hver sine hovedtema: 1923-1945, 1945-1965, og 1965-1990. I den første bygger hans kunst på arbeids- og dagliglivet i storbyen, spesielt i New York. Mellom 1944-45 og 1965 reiste Berntsen mye i det nordøstlige USA, og bildene et større og større innslag av landskaper fra New York og Pennsylvania. Etter 1965, da han gikk av med pensjon og flyttet til Virginia, begynte han å male scener fra de landlige omgivelsene vest for Washington, DC.

Bernsten døde i 1992. I dag fremstår han som en av de mest betydningsfulle av de norsk-amerikanske kunstnerne fra tiden mellom 1920 og 1970. 
I 2010 museet vises et utvalg av Bernsten kunst.


fredag 21. juni 2013

The Stemmerettsjubileet 1913 - 2013 (women's right to vote and equal rights) exhibition is officially OPEN!!

Coffee, apple juice and cake to celebrate the opening of the Stemmerettsjubileet 1913 - 2013 exhibtion
The Stemmerettsjubileet 1913 - 2013 (women's right to vote and equal rights) exhibition is officially declared OPEN. Notice the eye catching feature wall created by Rachael (an English temporary member of staff on placement) and Christine. The staff of the Norwegian Emigrant Museum (Norsk Utvandrermuseum) celebrated by feasting on cake, coffee and fizzy apple juice :) . The exhibition will be on display for the rest of 2013, and there are free publications in Norwegian for visitors of the museum. See the "Inngangsbillett" section of the blog for admission prices.